Fugle i pædagogisk praksis
Trillen i Hørup er et naturområde som består af en lang strand med små ”øer” som omkranser søen Vælddam. På Store Trille omkring søen er der tæt bevoksning og et fugletårn med udsigt ud over Vælddam. Trillen er kendt på landsplan fordi den er ”udlagt til EF-fuglebeskyttelsesområde og administrativt fredet som vildtreservat. Hovedformålene med området er, at der sikres den nødvendige fred for de mange fugle i Vælddam, men også, at sandtangen fortsat er tilgængelig for publikum.” (Naturstyrelsen.dk/lambjerg-indtaegt-og-trillen)
Vi har i gruppen brugt nogle dage på at udforske fuglelivet i Sønderborg, Kær og Hørup. Der er gjort brug af: Kikkert, fuglebog-app, fuglefelthåndbogen og DOFbasen.dk
I løbet af uge 8 og 9 har der været utrolig tæt tåge over Sydals, hvilket især har ramt vådområderne og resulteret i begrænset udsyn. Jeg har i den forbindelse undret mig over hvor vidt tågen ville påvirke fugleaktiviteten på trillen. Jeg har derfor brugt 2 dage i tåge, og tre dage uden tåge for at undersøge det. Min hypotese gik først på at fuglene sikkert gemmer sig i bevoksningen nær vandkanten, da det kan være svært at spotte rovdyr på afstand. Anden hypotese gik på at de måske har svært ved at navigere i tåge og derfor ikke er så aktive i luften af den grund.
Jeg har forsøgt at tage billeder af de forskellige fugle, men zoom-funktionen på min smartphone fik mig hurtigt til at acceptere at jeg måtte nøjes med kun at observere på dem igennem kikkert. Jeg overvejede at benytte mig af fuglestemme-appen for at fremprovokere aktivitet på de stille dage, men med henblik på fredning af området valgte jeg at begrænse mig for ikke at stresse dyrelivet.
Jeg har brugt fuglebogen-app til at artsbestemme fuglene med på lokationen. Derudover har naturstyrelsen installeret to skilte som viser oversigt over søens regelmæssige fugle henholdsvis vinter/sommer. Man kan også se hvilke fugle der senest er blevet observeret på stedet når man bruger DOFbasen.dk, det kan være en god ide at samstemme sine egne observationer for den vej igennem at kunne validere dem bedre.
Derudover blev der også fundet lidt ådsler, kropsrester og fjer.
2 ved Trillen
Andet ådsel lokaliseret ved Trillen i Hørup svært at bedømme art, måske en and. Dele af indvolde og fjer er fjernet fra kroppen. Til venstre i billedet ved siden af fjerene ligger noget som ligner en muskel. Den er muligvis dræbt af en ræv.
1 ved Kær Vestermark
Ådsel lokaliseret ved Kær Vestermark i Sønderborg muligvis en skarv. Fuglens krop er intakt udvendig.
Desuden har jeg i Lebøl hvor jeg bor, observeret følgende fugle på fodertræ i haven, rundt om gården og nærliggende marker: Blåmejse, Solsort, Skade, Gråspurv, Ringdue, Stor flagspætte, Krage, Gråand, Musvåge .
Litteratur:
Gejl, L. (2010). Fuglefelthåndbogen. Gyldendal.
Kiggede lige forbi jeres blog. Spændende indslag med gode overvejelser i Smittemodellen. Fede videoklip med rovfuglen der spiser mågen ;-)
SvarSlet